NJËSIA ADMINISTRATIVE SYNEJ

Të dhëna të përgjithshme

Koordinatat: 41° 10' 48 V, 19° 32' 33"

Shteti : Shqipëri

Qarku : Tiranë

Bashkia: Kavajë

Popullsia (Viti 2015): 11460 banorë

Zona kohore:    CET (UTC+1)

Vera (DST):     CEST (UTC+2)  

Kodi postal:     2505

Kodi i zonës:    (0)55

Regjistrimi i automjeteve         KJ

Njësia administrative Synej përfshin këto fshatra: Synej, Bukaq, Rrikaj, Hajdaraj, Peqinaj, Rrakull, Bago.

Ndodhet në Kavajë, Shqipëri, koordinatat e tij gjeografike janë   41° 10' 48 në veri, 19° 32' 33" në lindje dhe emri i tij origjinal është Synej.

Synej  është një fshat dhe një ish komunë e ndodhur në fushat qendrore të Ultësirës Perëndimore të Shqipërisë. Është pjesë e Qarkut të Tiranës. Me reformën territoriale të vitit 2015 ai u bë një nënndarje e Bashkisë Kavajë. Popullsia, sipas censusit të vitit 2011, ishte 5034. Si një nga lokalitetet më të mëdha të rrethit, ai ofron shumë vende atraktive për vizitorët.

Përroi i Darçit rrjedh përgjatë fushave nga lindja drejt perëndimit. Rezervuari i Hajdaraj-it është burimi kryesor i ujit për komunitetin në këtë zonë. Një burim tjetër i vlefshëm është zona ish ushtarake e njohur si Kalaja e Turrës në fshatin e Bardhorit. Plazhi më i famshëm është Plazhi i Gjeneralit i ndodhur në Peqinaj. Peisazhet turistike janë promovuar mirë me ndërtimin e kabinave prej druri. Plazhi i ofron pushuesve një nivel qetësie dhe ajri të pastër që nuk mund të gjendet në zona më të mëdha urbane.